DOOR OP EEN FOTO TE KLIKKEN KUN JE HET BEKIJKEN IN GROTER FORMAAT EN BETERE KWALITEIT

woensdag 16 januari 2019

Paddenstoelen



Paddenstoelen zijn niet gemakkelijk te herkennen. Er zijn heel veel soorten en veel verwante soorten met kleine verschillen. Dat geldt niet voor de vliegenzwam, want het is de de blikvanger in het bos. Hij is niet te missen vanwege zijn sprookjesachtige uiterlijk.
De witte stippen van de vliegenzwam zijn de restanten van het oorspronkelijke vlies, dat om de rode hoed zit.



Mycena is een algemene naam voor een grote groep paddenstoelen. Er vallen wel 100 verschillende soorten onder, die vaak moeilijk van elkaar zijn te onderscheiden. Deze foto's zijn in het Ballastplaatbos genomen.

Dit is een kalkkopje, een heel klein paddenstoeltje, nauwelijks een centimeter groot. Ze groeien aan de onderkant van dood hout. Je verwacht niet daar zoiets moois aan te treffen. Er zijn meerdere verwante soorten van te vinden, die horen tot de groep van slijmzwammen of wel myxomyceten. Omdat ze zo klein zijn en verborgen groeien, zijn ze niet zo gemakkelijk te vinden
Aan de vertakkingen bovenin kun je zijn naam bijna raden. Het is een geweizwam. Hij groeit op dood hout en boomstronken van loofbomen. Hij is vrij klein, zo'n 6 cm, maar als je het weet zie je ze veel. Dat is het leuke aan fotograferen, je leert er beter door kijken. Het is een veel voorkomende soort.

Dit is de berkenzwam en je ziet hem, de naam zegt het al, op de stammen van berken. Het is de enige boom waarop hij voorkomt. Het is en parasiet en de berk gaat uiteindelijk dood als deze zwammen er op zitten. al zijn ze dan al vaak wat verzwakt.

 
De laatste twee paddenstoelen van dit blog zijn zwavelkoppen. Ze heten zo vanwege hun kleur en groeien vaak in groepen. Het is een zeer algemene soort. Ze leven van dood plantenmateriaal of dood hout.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten