DOOR OP EEN FOTO TE KLIKKEN KUN JE HET BEKIJKEN IN GROTER FORMAAT EN BETERE KWALITEIT

donderdag 10 januari 2019

Moerasvogels

Het Lauwersmeer kent veel plekken met riet en drassige ondergrond. Daar verschijnen ieder voorjaar de rietvogels weer vanuit hun winterverblijf. Het is dan een vrolijk gezang van verschillende vogels als je bijvoorbeeld in het Jaap Deensgat of  in de Ezumakeeg loopt. Je hoort en ziet ze veel.


De bovenste vogel is de rietzanger en daaronder de kleine karekiet. Het zijn geen opvallende vogels, ze zijn nogal egaal bruin gekleurd, zowel het mannetje als het vrouwtje, maar hun luidkeels gezang is in het voorjaar niet te missen. Daarom zie je ze meestal wel zitten op rietstengels. Ze broeden in het riet en eten vooral veel insecten.

Dit is de baardman, een mooi vogeltje met een opvallend geluid,een soort ping, dat je gemakkelijk kan onthouden als je het een keer hebt gehoord. Deze foto van een jonkie is genomen op een hete en vochtige zomerdag, dan zie je veel vliegjes op de rietstengels zitten en hebben de vogels een lekkere gedekte tafel. 


De rietgors is al heel vroeg in het voorjaar te horen. De meesten zijn in het najaar vertrokken, maar gedeeltelijk blijven ze ook hier. Hij is niet speciaal gebonden aan het riet, maar hij houdt wel van nat. Hij is heel algemeen aanwezig.



De blauwborst is één van de weinige vogels die van de rode lijst, dat is de lijst met bedreigde soorten, is geschrapt. Hij doet het dus goed, ook in het Lauwersmeer. Dat is verheugend, want je wordt altijd een beetje blij als je de vrolijke kleuren ziet.


De roodborsttapuit zie je ook wel in het riet, maar hij is niet echt een moerasvogel. Dit is een mannetje met een witte kraag. Een verschil met het vrouwtje. Ze hebben een lang broedseizoen, vanaf maart, met twee tot drie legsels. 


De roerdomp krijg je niet zo vaak te zien, al is het de grootste moerasvogel hier. Hij leeft nogal verborgen in het riet. Op de foto is te zien dat hij heel mooi opgaat in deze omgeving. Hij strekt zijn hals als er gevaar dreigt, zodat hij tussen het riet helemaal niet meer opvalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten