DOOR OP EEN FOTO TE KLIKKEN KUN JE HET BEKIJKEN IN GROTER FORMAAT EN BETERE KWALITEIT

zaterdag 3 augustus 2019

Flora Lauwersmeer 2



Als in juni de zomer is begonnen verschijnen overal de rietorchissen. Ieder jaar een mooi moment in deze voor het Lauwersmeer zo kenmerkende plant. Sommige plekken worden paars geschilderd door de orchideeën.

Het avondlicht viel mooi op deze wat licht uitgevallen rietorchis. De ligweide aan het Nieuwe Robbngat stond er in juni vol mee. Ook de gele rolklaver staat dan in bloei. Het geeft een mooi contrast in kleur.



Als de rietorchissen bijna zijn uitgebloeid, kun je genieten van de moeraswespenorchis. Het is een algemene soort in het gebied, maar is verder in Nederland minder algemeen dan de rietorchis.

In deze tijd van het jaar, de vroege zomer, zie je ook de egelantier met zijn roze rood gekleurde bloemen. Het is één van de weinige inheemse rozensoorten. Het is een nogal doornige struik, veilig voor de vogels. De rozenbottels in het najaar zijn bij veel vogels geliefd voedsel.


Dit is de kleine ratelaar, hij wordt 10 tot 30 centimeter groot en heeft een mooie gele kleur, met een opvallend blauw accent op de tand van de bovenlip van de bloem. Je zit ze in mei verschijnen, maar ze bloeien wel tot september.
Het is een halfparasiet, dat wil zeggen, dat hij voor zijn voeding gedeeltelijk van andere planten, zoals grassen, afhankelijk is.



Als je het over kleur in de natuur hebt, mag de klaproos natuurlijk niet ontbreken. Hier tussen de kamille. Je ziet hem als wilde plant, maar in de buurt van de bebouwing, wordt er ook ruimhartig met zaad gestrooid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten